2003 Zlatý kolovrat Marie Peterková

16.11.2015


V období velikonoc si pokaždé vzpomenu na paní Marii Peterkovou, která každoročně přijížděla do knihovny ukazovat techniky vyškrabávaných vajíček a zdobení slámou. Přínosem pro čtenáře bylo, že si mohli zkusit ozdobit svoje vajíčko pomocí jejích zkušeností. V prosinci v roce 2003 obdržela cenu kraje za lidovou tvorbu Zlatý kolovrat. V současné době v Muzeu v Hradci Králové probíhá výstava Velikonoce v muzeu, která doplňuje výstavu Zlatý kolovrat a je možné shlédnout i její práci. Za knihovnu Pavlína Pleslová

 

Cena je určena tvůrcům v oblasti tradičních lidových řemesel, případně těm, kteří se o jejich udržování a rozvoj zasloužili. Cena se uděluje každoročně. Poprvé byly ceny předány v roce 2002. Udělování ceny probíhá v souladu s vládní Koncepcí účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice. Cenu zpravidla předává hejtman Královéhradeckého kraje za účasti člena Rady Královéhradeckého kraje s příslušnou gescí. K předání ocenění jsou zváni i zástupci obce – města, ve kterých laureáti žijí. V současné době ocenění dostávají plaketu a věcný dar. V roce 2002 se udělovala cena v podobě reliéfní dřevořezby, kterou zhotovil Ing. Jindřich Rychter z Hradce Králové. Od roku 2003 se uděluje keramická plaketa z dílny Mgr. Františka Juračky z Holic v Čechách.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem uspořádalo v roce 2011 výstavu „Zlatý kolovrat“, která prezentovala oceněné rukodělné výrobce za zachování řemeslné tradice.

2003
1) Marie Peterková, Rychnov nad Kněžnou, vamberské kraslice
2) Ing. Oldřich Kvapil, Hořice, řezbářství – formy na perník
3) Jiřina Vyčichlová, Hronov, hronovické pečivo

 

více na stránkách muzea Východních Čech