Přehled činností a vyrábění v knihovně pondělky od 15.00 hod do 16.30 hod.

08.07.2020


V roce 2019 bylo do knihovny zakoupeno 47 knih v celkové hodnotě 11.575 Kč. Celkový stav knihovního fondu činí 2 902ks. Z toho je 616 knih naučných a 2 286 beletrie. Za materiál k soutěžím, nákup nůžek, papíru, lepidla, pastelek se utratilo 2873 Kč, občerstvení 1104 Kč. Na konci roku byla provedena statistika výpůjček. Podělím se s Vámi o několik čísel, abyste si udělali představu o návštěvnosti s porovnáním s předešlými roky.

  

Rok 2019

Rok 2018

Rok 2017

Výpůjčky celkem

326

390

370

Naučná lit. dospělým čtenářům

10

16

9

Krásná lit. dospělým čtenářům

220

322

263

Naučná literatura dětem

12

10

9

Krásná literatura dětem

84

42

89

 

Do knihovny přibylo několik dívčích románů a literatury pro chlapce. Pokud se domníváte, že nám chybí nějaký zajímavý titul, rádi přivítáme vaše náměty. Leden jsme si s dětmi hráli společenské hry. Děvčata chtěla zkusit šít kočku. Zabralo jim to několik hodin, ale výsledek se dostavil. Chlapci si lepili robota z krabiček, provedli v knihovně jarní výzdobu oken a z proložek si vytvořili zajíce a žáby. Také milují tvorbu velkých papírových modelů. Již teď mohu prozradit, že vzniká orel. Tělo měří 76 cm a rozpětí křídel je 92 cm, obtížnost je pro pokročilé. Ve vyrábění budeme pokračovat i v příštím školním roce.

 

26. 2. 2020 proběhla přednáška paní Petry Formánkové o zahradě pojmenované „Cyklus roku a práce od jara do zimy v přirozeném běhu“. Na fotkách jsme shlédli provedenou práci na zahradě pojmenované Dobromysl a úklid domu a okolí na čp. 51, kde bydlela paní Kašparová. Vyslechli jsme účel vzniku zahrady pod Sdružením Splav a záměr spolupráce s místní školou i obcí. Co je potřeba udělat pro to, aby nám zahrada kvetla, voněla a plodila. Jak využívat přírodní hnojiva a jak zúrodnit úhor.

 

3. 2020 proběhla přednáška Tomáše Myšáka o Národním parku Banff . Na dvě hodiny jsme se dostali do Kanady, do Skalistých hor asi 120 km od Calgary. Pomyslné putování bylo zaměřeno na výšlapy na okolní kopce s nádhernými výhledy na jezero Louise, s nádhernou zelenomodrou barvou a úchvatným okolím. Opodál leží další sytě modré jezero Moraine, umístěné v údolí devíti vrcholů. Třetí jezerní perlou parku je Peyto. V parku se také nachází mnoho ledovců. Nejznámější ledovcová oblast je Columbia Icefield, kam vyjíždí čtyřkolkový autobus. Nejvyšší horou je Mont   Assiniboine s nadmořskou výškou 3 618 metrů. Je špičatý a díky vzhledu přezdíván Matterhorn Severní Ameriky. Tomáš nám představil hory z lezeckého prostředí, kam se běžný turista nedostane.

 

11. 3. 2020 proběhlo vyprávění s promítáním fotografií Josefa Hlaváčka o Bělorusku a Rusku. Dostali jsme se do Běloruska do městečka Brest, kde se setkaly vlivy Polska a Kyjevské Rusi. Roku 1500 bylo vypáleno patnáctitisícovým tatarským nájezdem. Poté město patřilo Republice obou národů. Soustátí zde roku 1596 uzavřela tzv. Brestskou unii s katolickou církví. Po 3. dělení Polska se Brest ocitl v Ruském Imperiu. V průběhu 19. století se z města stala rozsáhlá pevnost. Po 2. světové válce byla odsunuta většina Poláků a z Brestu se stalo centrum Brestské oblasti Běloruské SSR, od roku 1991 samostatného Běloruska. Minsk je hlavním městem Běloruska s 12 univerzitami. Mezi nejznámější patří Běloruská státní technická univerzita. Fotografiemi jsme se přenesli do Ruska a shlédli jsme architekturu Moskvy -  Uspenský, Archangelský a Blagověsčenský chrám, Kreml s věžemi a hradbami. Další paláce jsme zhlédli v Petrohradě (Saint Peterburg) -Smolenskou katedrálu, Chrám Nejsvětější Trojice, Zimní palác, Chrám Vzkříšení Ježíše Krista. Petropavlovská pevnost, Generální štáb na řece Mojka, jsou také úchvatné stavby. Nechyběla fotka Aurory. Velice poutavé vyprávění se protáhlo. 

 

25. 3. 2020 povídání o Bolivii od paní Petry Wenzelové se již nekonalo, stejně jako spousta jiných naplánovaných akcí: Osvěta k reflexním prvkům pasivní bezpečnosti pod názvem „Vidět a být viděn, Noc s Andersenem, opékání na školní zahradě. Dětská tvořivost při pondělním vyrábění se již v tomto školním roce nebude konat.

Na stránky jsme poskytli náměty na společný čas s dětmi. Nabízíme Vám využití časopisu Malý tvořivec, který vydává Klub tvořivých knihovníků SKIP a další báječný projekt: Čtení proti nudě. Přihlásit se k soutěži ve hře BOŽENA a vyplňovat kvízy o ceny. Ministerstvo vnitra ČR vydalo ilustrovanou brožuru, jak lépe dětem (i dospělým) vysvětlit současný mimořádný stav. Děti, které často nerozumí tomu, proč nesmí do školy nebo navštěvovat své babičky, mohou mít obavy a strachy, které vůbec nevnímáme. Ani dospělí mnohdy nevědí, jak o pandemii mluvit, co si o tom mají myslet děti, a jak jim hrozbu koronaviru vysvětlit. Skauti nabízí mimořádnou možnost plnit bobříky i těm, kteří nechodí do skautu 50-ti aktivitami na doma. Oblíbené deskové hry v online. Pohádkové omalovánky s hádankami. FAMU přispělo k trávení času doma zpřístupněním některé animované tvorby. Hradecké divadlo Drak začalo projekt „Divadlo na doma“. Přináší záznamy představení, pracovní listy pro děti, čtení knížek či písničky z divadla. Nejen Česká televize, ale i Český rozhlas přispívá ke snaze podpořit výuku doma. Pro rodiče a starší potomky poskytla Městská knihovna v Praze 1300 e-knih ke stažení zdarma.

 

Od 13. 3. 2020 na základě nařízení vlády ČR byla knihovna uzavřena. Všechny výpůjčky byly prodlouženy. Znovuotevření proběhlo 4. 5. 2020 s podmínkami následujících opatření: Při vstupu do budovy knihovny musí mít každý nasazenou roušku či respirátor a dezinfikovat si ruce připravenou dezinfekcí. Knihy jsou vraceny do boxu na knihy, který stojí v zádveří vchodových dveří. Ty se musí dát stranou do tzv. karantény na dobu 5 dnů. Vstup do půjčoven je povolen max. 4 čtenářům najednou s minimálním rozestupem 2 metrů. Dobu pobytu doporučujeme omezit max. na 10 minut. Poskytujeme pouze výpůjční služby: vracení a půjčování knih. Ostatní služby - čítárna, vyrábění, … není povoleno využívat. Uzavřena byla i toaleta.

 

Máme nový výměnný soubor z Kostelce nad Orlicí: Connelly = (Advokát, Nokturna, Ztracené duše), Cook (Pandemie), Franklin (Labyrint smrti, Relikvie mrtvých, Vrahova modlitba, Vykladačka smrti), Grebe (Modrý motýl), Hosseini (A hory odpověděly), James (Mister), Lackberg (Zlatá klec), Lapena (Manželé odvedle, Někdo cizí v domě, Nevitaný host), Larkin (Zůstaň), Larsen (Mánie), Lilja (V paskti), Mc Mahon (Takhle to končí), Macpaherson (Pověsti ze Skotské vysočiny), Madejová (Přítažlivá drzost), Martin (Snové písně, 2 díly), McMahon (Zimní lidé), Nachtigallová (Deník fejsbukové matky), Nachtigallová (Deník fejsbukové matky pokračuje), Nors (Spojka), O´Toole (Čas Robinsonů), ROberts (Když přijde soumrak) Ward (Andělský podíl, Ďáblův podíl, Králové bourbonu). Beletrie pro mládež: Březina (Ďábelská parník, Démon ticha, LoĎ duchů, Noc oživlých mumií), Březinová (Nevinná lavina, Poušť, všude pošť, Ve spárech džungle, Ztraceni ve vlnách), Colfer (Země příběhů), Hunter (Volání divočiny 4. díly), Ibbotson (Tajemství 13. nástupiště), Matocha (Prašina 2. díly), Ohlsson (Stříbrný chlapec), Parvela (Kepler62 7.dílů), Řeháčková (Vzrůšo kvůli nové holce), Sands (Alchymistova šifra 3. díly). Nezapomeňte si vypůjčit knihu na dovolenou či prázdniny. Věřím, že si vyberete. Za knihovnu Pavlína Pleslová