Ze zpravodaje 3-4/2009

19.02.2020


Naše knihovna se přihlásila k  projektu kniha mého srdce, kde jsme odeslali knižního šotka z naší knihovny. Tento projekt byl vnímán jako dobrý způsob jak spojit zábavu s masovou podporou četby a její propagací knih a knihoven. K projektu se přihlásilo více než 700 knihoven a celkem hlasovalo 322 846 čtenářů. Celonárodní anketa byla ukončena 17.10.2009 v přímém přenosu v české televizi, kde nejoblíbenější knihou českého čtenáře se stal Saturnin Zdeňka Jirotky s počtem  38 430 hlasů. Dne 26.10.09 proběhl křest nové knihy Josefa Lukáška Rampušák vypravuje aneb příběhy mužů a hor. Kniha byla vydána při příležitosti 60. výročí vzniku Horské služby v Orlických horách. Návštěva pana Lukáška se již stala tradicí každého podzimu, protože u nás již křtil dva díly „pohádek z Orlických hor“. Pěkný večer nás všechny obohatil o znalosti jak se chovat v horách a jak zodpovědně přistupovat ke svému životu, když se člověk dostane do nesnází. Díky publikaci jsme se mohli podívat, jakým způsobem funguje horská služba. První pondělí v říjnu jsme začali s vyráběním v knihovně v tradičním čase od 14.00 hod. Pro začátek jsme zvolili podzimní suroviny, z kterých jsme udělali podzimní dekoraci nejen na okně v knihovně, ale i do svých pokojíčků. Následující týden jsme vyráběli látkového draka z pytloviny a kukuřičného šustí, také jsme se věnovali výrobě oveček z nabobtnalé kukuřice a vystřihli si 3D zvířátka andulku a draka. V listopadu jsme se stali pošťáky. Pro začátek jsme si vyrobili poštovní schránku. Následující týden jsme zhotovili svoje vlastní razítko z barev na sklo a na samolepky jsme si namalovali vlastní známky. 16.11.2009 jsme napsali svoje přání Ježíškovi zhotovili vlastní obálku. Celý dopis plný očekávání jsme odeslali Ježíškovi a diskutovali, zda nám odepíše a zda naše vepsané přání se nám vyplní.

23.11.09 jsme si vyrobili z papíru pošťáckou čepici s nápisem pošta a vyrobili jsme si velkou pošťáckou hru, která se stala oblíbenou hrou. 30.11.09 jsme zhotovili čertovskou masku a postrašili na obci paní starostku. Poté jsme se věnovali výrobě mikulášské masky. Odpoledne  od 15.30 hod mělo proběhnout čtení knížky v projektu České děti čtou s Ježíškem, bohužel děti doma neoznámily že by v knihovně byly delší dobu a musely běžet domů, aby je rodiče nečekali. Na základě tohoto projektu jsme se dne 10.12.09 zapojily do celostátní akce o zápis do Guinessovy knihy rekordů v hromadném poslání

přání Ježíškovi.

Jsme rádi, že na výrobu začaly chodit mladší děti, a že se zapojují do rukodělných dílen již od útlého věku. Nejmladší tvořivá holčička je 1,5 roku Katka, která chodí vyrábět se svým bráškou Štěpánkem.

Přeji pěkné a v klidu prožité vánoční svátky a hodně elánu do příštího roku.

Za knihovnu Pavlína Pleslová